Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Mitä on sosiaalipedagogiikka?

Sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemista hevosen avulla.

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on syrjäytymisen ehkäisyyn, sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseen tähtäävää toimintaa. Toiminnan lähtökohtana on ihmisen ja hevosen vuorovaikutus sekä talliyhteisö, jossa toiminta tapahtuu.

Toiminnan peruselementit nousevat sosiaalipedagogian teoriasta: yhteisöllisyys, elämyksellisyys, toiminnallisuus ja dialogisuus (aito kohtaaminen). Sosiaalipedagoginen hevostoiminta perustuu yksilön omaan kokemukseen ja sen kautta oppimiseen ja asioiden oivaltamiseen.

Hevosen kanssa toteutetaan yhteisöllistä, kokonaisvaltaista ja osallistavaa toimintaa. Hevosen avulla pyritään näyttämään niiden asioiden tärkeys, joista oma hyvinvointi syntyy, kuten esimerkiksi puhtaus, terveellinen ravinto, säännölliset ruoka-ajat, sopiva liikunta ja riittävä lepo.

Yhteisöllisyys: vuorovaikutus, osallisuus.

Elämyksellisyys: kokemukset ja niiden jakaminen, osia seikkailu- ja elämyspedagogiikasta.

Toiminnallisuus: yhteistoiminta, osallistuminen, vastuunkanto.


Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on tallillamme 


Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on tallillamme ennaltaehkäisevää, tavoitteellista sekä toimintakykyä ylläpitävää ja lisäävää toimintaa. Hevostoiminnassa korostuvat elämyksellisyys, osallisuus ja moniaistillisuus. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta antaa asiakkaalle yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti mielekästä toimintaa talliympäristössä. Hevosten hoito, tallityöt, ajaminen ja ratsastus antaa monipuolisesti virikkeitä ja aistimuksia kokemusmaailmaan, jolla tuetaan asiakkaan hyvinvointia. Myönteiset vaikutukset syntyvät vuorovaikutuksen, kokemuksellisuuden ja osallisuuden kautta.

Toiminta soveltuu hyvin erityistä tukea tarvitseville, kehitysvammaisille sekä monivammaisille henkilöille päivä- ja virkistystoiminnaksi. Hevostoiminta toteutetaan yksilöllisesti tai pienryhmissä.


Sosiaalipedagogisella hevostoiminnalla voidaan vaikuttaa 

Sosiaalipedagogisella hevostoiminnalla voidaan vaikuttaa muun muassa:

-sosiaalisten- ja vuorovaikutustaitojen kehittymiseen

-toimintakyvyn ylläpitoon ja kehittymiseen

-itsetunnon vahvistumiseen

-hyvinvoinnin lisääntymiseen

-pitkäjänteisyyden ja toiminnanohjauksen kehittymiseen

-tunnetaitojen lisääntymiseen

-moniaistillisten kokemuksien saamiseen

-omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen

-yhteisöön kuulumisen tunteen lisääntymiseen

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta voidaan määritellä syrjäytymisen ehkäisyn sekä sosiaalisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemiseksi, hevosen kanssa tapahtuvassa yhteisöllisessä toiminnassa. Toiminnan peruselementit – toiminnallisuus, yhteisöllisyys, elämyksellisyys ja dialogisuus – pohjaavat suoraan sosiaalipedagogiikkaan.n kuulumisen tunteen lisääntymiseen.


Hengähdä hetki

Jääkö kiire ja stressi päälle, kun tulet hektisen työpäivän jälkeen kotiin? Tunnetko itsesi kiireiseksi ja jatkuvasti stressaantuneeksi? Näkyykö kiire tai jännitys myös tallilla sekä hevosen kanssa toimimisessa ja meneekö hevosen kanssa tekeminen usein levottomaksi säätämiseksi? Niin kuin tiedämme, hevoset ovat äärimmäisen herkkiä aistimaan meidän ihmisten tunnetiloja ja vireystilaa, joten usein ihmisen levottomuus nostaa kierroksia myös hevosessa. Ja myös toisinpäin: hevosen jännittyneisyys ja stressi tarttuu ihmiseen helposti. Tästä voi tietysti seurata ihan vaaratilanteita hevosen kanssa, tai vähintäänkin ainakin epämukavia fiiliksiä molemmille. Tuntuuko, että haluaisit lisää rauhaa ja rentoutta hevosen kanssa olemiseen? Kiireessä ja arjen rutiineissa emme useinkaan muista pysähtyä kuuntelemaan miltä kehossa tuntuu. Olet ehkä joskus uppoutunut tietokoneen äärelle tuntikausiksi ja vasta jälkeenpäin huomannut miten jumissa niska ja hartiat ovat, tai tallitöitä tehdessä käytät samoja työasentoja päivästä toiseen, vaikka ne kuormittavat kehoa epätasaisesti...Tuntuuko, että haluaisit lisää rauhaa ja rentoutta hevosen kanssa olemiseen? 

Rentoutumisharjoituksen jälkeen harjataan hevonen, hevosta kuunnellen.

Käydään lopuksi talutus kävelyllä maastossa pieni lenkki. Maasto kävely on elämys.

On tutkittu juttu, että luonto parantaa. Luonnossa vietetty aika vähentää stressiä, laskee sydämen sykettä, rentouttaa.

Hevosen kanssa metsässä vietetty aika vähintäänkin tuplaa nämä hyvinvointivaikutukset.


Tervetuloa talli Ihaa-nan rentoutumis hetkeen.

Ikuista taide ja yhteinen hetki

Vuorovaikutuksella tarkoitetaan kaikkea lapsen ja vanhemman yhdessä tekemistä, kokemista ja olemista. Riittävän hyvä vuorovaikutussuhde lapsen ja vanhemman välillä on nykytiedon valossa erityisen tärkeää.

Lapsi tarvitsee vanhemman aikaa ja tunnetta siitä, että vanhempi iloitsee ja nauttii hänen kanssaan olemisesta. Yhteisellä tekemisellä ei tarvitse aina olla suunnitelmia ja päämääriä, tärkeää on olla yhdessä ja jakaa erilaisia kokemuksia.

Kaipaatko sinä yhteistä aikaa lapsesi kanssa..

Kuvittele eteesi uljas, pitkä ja tuuhea harjainen upea hevonen.

Suunnitelkaa ja toteuttakaa yhdessä tälle hevoselle kaunis letti kampaus ja koristelkaa letit kukkasin, rusetein ja jopa timantein.

Ihanaa aikaa yhdessä touhuten.

Lopuksi ikuistetaan yhteinen hetki ja upea taide valokuvaan.


Aisti hevosta

Silittele tai rapsuttele hevostasi rauhallisesti, tunne sen lämpö käsissäsi.

Katsele sen karvaa, huomaa yksityiskohtia.

Sulje silmäsi. Aisti hevosen energiaa kaikilla aisteillasi - mitä tunnet, haistat, kuulet?

Keskity hengittämään rauhallisesti ja luonnolliseen tahtiin.

Mihinkään ei ole kiire - on vain tämä hetki, jonka vietätte yhdessä hevosen kanssa.

Hevosen koskettaminen saa aikaan oksitosiini-hormonin eli ns. rakkaushormonin erityksen. Oksitoniini vahvistaa ihmisen ja eläimen kiintymyssuhdetta, auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan. Pysähdy ja nauti sen vaikutuksista kehossasi.

Voit aukaista silmäsi ja voit alkaa harjaamaan hevostasi. Ole siinä hevosen kanssa läsnä.

Harjaa hevosen harjaa ja häntää -Miltä se tuntuu. Onko se karkea, onko liukas..

Harjaa hevosen turkkia -onko se paksu -onko se lämmin vai onko se märkä

kokeile miltä hevosen kaviot tuntuu -onko kovat -tuntuuko ne liukkailta

Sitten voit kuunnella mitä ääniä hevosesta kuuluu -kuuletko kun se syö heinää -kuuletko hevosen hengityksen ja välillä ihanan hörinän kun hevonen nauttii heinästä.. paina pääsi hevosen kylkeen ja kuuntele hevosen mahan ääniä kun heinä liikkuu siellä -eikö kuulostakin erikoiselta ääniltä.

Voit vielä nuuhkaista miltä hevonen tuoksuu.

Miltä sinun mielestä hevonen tuntuu, kuulostaa ja tuoksuu...


Kuvagalleria